Jak správně jíst, aby jste zhubli???

14.11.2017 17:21

Jak správně jíst ,abychom úspěšně zhubli ????

1. Nepravidelné stravování.

Jedním ze zlozvyků bránících hubnutí je nepravidelné stravování. Mnoho lidí dělá mezi jídly příliš dlouhé pauzy, jedí ráno a pak až večer a během dne místo pořádného jídla tu a tam něco zakousnou, jak se jim to zrovna hodí. Protože během dne vyhládnou, večer se na jídlo doslova vrhnou a nacpou se k prasknutí. To ovšem vede ke kalorickému přetížení organizmu, protože večer se látková výměna zpomaluje a získané kalorie nejsou spotřebovávány jako v průběhu dne, ale ukládají se v podobě zásobního tuku v problémových zónách.

Jiní lidé mají zato, že dlouhé přestávky mezi jídly nejsou dobré, a jedí tedy neustále. Přitom ovšem nekontrolují ani kalorie ani množství potravy. Získávají tak návyk ustavičně něco přežvykovat. Jejich organizmus nezná skutečný hlad a neumí do mozku vyslat signál o reálném pocitu hladu. V důsledku neustálého přijímání potravy se nadbytečné kalorie ukládají v těle do zásoby.

Řešení:
Ani příliš dlouhé pauzy mezi jídly, ani ustavičný příjem potravy. Jezte pětkát či šestkrát denně, ale hlídejte si objem jídla a také kalorické hodnoty toho, co jíte. Mezi tím můžete něco zakousnout, ale musí to být zelenina nebo nepříliš sladké ovoce, případně jogurt bez ovocné složky a se sníženým obsahem tuku.

2. Jídlo ve spěchu

Další moderní zlozvyk v přijímání potravy – kvapné jídlo. Když jíte příliš rychle, nemá organizmus čas rozpoznat objem a kalorie v jedné porci. Než centrum nasycení dostane signál, že jste najezení, sníte až o čtvrtinu potravy více, než váš metabolismus skutečně potřebuje. To samozřejmě vede ke vzniku nadváhy, protože tělo prostě zpracuje všechno, co jste snědli, ale nemá pro to upotřebení. Takže to uloží.

Řešení:
Jezte pomalu, pečlivě žvýkejte každé sousto a jídlo si vychutnejte.

3. Velké porce
Tento zlozvyk jaksi automaticky vyplývá z předchozího, protože když jíte rychle, vypěstujete si návyk na porce o třetinu větší, než je třeba.

Řešení:
Rada bude stejná jako u zlozvyku předchozího. Tím nejsprávnějším postupem je opravdu pečlivě žvýkat a vychutnat každé sousto, každý kousíček jídla a nesnažit se do sebe bleskem naházet polévku, hlavní jídlo a kompot. Jezte méně a takovým způsobem, abyste nahradili všechny spotřebované kalorie, ale bez přebytků.

Abyste si snadněji zvykli na menší porce, vypijte několik minut před jídlem sklenici vody. To vám pomůže sníst méně jídla.

4. «Antistresové jídlo“

Další opravdu škodlivý stravovací návyk. Jídlo jako prostředek boje se stresem, špatnou náladou, nepříjemnostmi a konflikty. Každý se v životě občas dostává do složitých, emocionálně zatěžujících situací. Je pak velmi příjemné přijít domů a najíst se oblíbeného jídla. Všechny nepříjemnosti rázem ustupují do pozadí. Mnozí lidé když jsou nervózní nebo něco napjatě očekávají, začnou ihned zimničně přežvykovat, něčeho ukusovat, nebo si rovnou udělají přestávku na kávu a něco sladkého. To je zdroj nepotřebných kalorií, které zvláště ve spojení s nedostatkem pohybu tělo ukládá v podobě nadbytečných kilogramů tuku. Vědomí nadváhy je pak dalším zdrojem stresu. Vzniká uzavřený kruh.

Řešení:
Naše babičky říkávaly: Když jsi nervózní a naštvaná, jdi prát prádlo! Nemusíme zrovna prát, můžeme třeba začít žehlit, prostě nějakým způsobem odvést svou pozornost, zaměřit ji na činnost s problémem nesouvisející. Pomůže to „vypustit páru“ a neškodí to linii. A pokud nutkání něco žvýkat nezvládnete, jezte jablka, citrony nebo okurky. Zkrátka to, v čem je minimum kalorií.

Výborným prostředkem je rovněž plavání a fitness. Zbaví vás zároveň stresu i nadváhy. Můžete si také číst, nebo poslouchat hudbu, vyzkoušet jógu. Uvědomte si, že jídlo opravdu ani zdaleka není jediným prostředkem boje se stresem.

Chcete zhubnout a netrápit se hladem.Vyplňte dotazník a mi vám poradíme a pomůžeme dosáhnou vytouženého cíle..

 

 

Naučím vás zdravě jíst